Міфи і правда про кліщів -

Міфи і правда про кліщів

[cherry_row] [cherry_col size_md=\”12\”]

Вiтаю з приходом весни! Скоро розпочнеться сезон пікніків або більш частих прогулянок на природі, а з ним – і пора маленьких \”кровососів\”. Тому ця інформація стане вам у нагоді.

Звернемося до заморского джерела iнформацii, американського CDC:

Хвороба Лайма викликається бактерією Borrelia burgdorferi і передається людині через укус інфікованих кліщів. Типові симптоми включають лихоманку, головний біль, втому і характерний шкірний висип під назвою мігруюча еритема (або мішенеподібна еритема, бо за виглядом схожа на мішень для стрільби червоне коло та посередині червоний кружечок). Якщо не лікувати, інфекція може поширитися на суглоби, серце і нервову систему (не так вже й часто, а втім).

Хвороба Лайма діагностується на основі симптомів, фізичних даних (наприклад, висипу), а також можливості контакту з інфікованими кліщами. Лабораторні тести можуть бути корисними, якщо виконуються правильно та у коректні терміни. У більшості випадків хворобу Лайма можна успішно лікувати за допомогою декількох тижнів антибіотиків.

Кроки, щоб запобігти хворобі Лайма, включають: використання засобів від комах, швидке видалення кліщів, застосування пестицидів для знищення кліща в середовищах його проживання. Кліщі, крім хвороби Лайма, іноді можуть передавати й інші захворювання кліщових.

Начебто все зрозуміло. Але ця інформація є узагальненою і без уточнень не може бути практично застосованою.

Отже, міфи і правда про кліщів:

1. \”Кліщі стрибають на жертву з дерева (особливо часто з дубів)\” міф.

Кліщі не мають розвиненого зору чи вмонтованих тепловізорів і не здатні стрімголов кидатись на людей з крони дерева. Їм навіть заповзти туди було б важко, тому що кліщі рухаються досить повільно.

Насправді кліщі заповзають на тіло людини з трави. Отже, плануючи злитися з природою, вживайте заходів безпеки: вдягніться так, щоб комахи не змогли добратися до вашої шкіри, або принаймі скористайтесь репелентами (дітям дитячі, дорослим дорослі засоби) та ходіть стежками, а не шастайте по кущах у пошуках пригод.

2. Де шукати кліщів на тілі?

Огляньте себе та дитину після прогулянки. Ретельно огляньте, бо кліщі можуть бути в паху, у волоссі, під пахвами, під колінами, практично будь де вони можуть бути.

3. \”Ой, лишенько, рятуйте, на мені сидить \”чужой\”! Ще страшніше, коли на дитині знайдено таку комаху.

Якщо маєте досвід та рішучість, видаляйте кліща самостійно. Це не складно: просто візьміться за тіло кліща пінцетом якомога ближче до його голови та обережно, без ривкiв, потягнiть вгору. Намагайтесь не здавлювати тiло клiща, щоб не вчавити вмiст шлунку комахи в ранку. Місце укусу можна обробити антисептиком.

Не намагайтесь кліща чимось виколупувати, обв\’язувати ниткою та душити, посипати чи поливати чимось, щоб він виліз сам, це неефективно.

4. \”Кліща треба віднести у лабораторію і здати на аналіз\” міф.

Це пса кусючого ловлять та спостерігають за можливими симптомами сказу. А з кліща можете позловтішатись та просто вбити його. Або якщо ви дуже добра людина, то відпустіть, але візьміть з нього клятву, щоб більше нікого не кусав 🙂

Якщо серйозно, то не всі кліщі містять збудника бореліозу (хвороби Лайма). Якщо навіть в кліщі буде виявлено збудника, то це не означає, що людину інфіковано. Інформативність дослідження кліщів не доведена ніде в світі.

5. Чи розвинеться хвороба після укуса кліща?

Лише у 1-3% покусаних людей може розвинутись хвороба Лайма. Також це залежить від тривалості перебування кліща на людині: якщо комаха перебувала в шкірі добу чи більше, ймовірність хвороби зростає.

6. Бореліоз – це дуже серйозно?

Хвороба Лайма не вважається важким інфекційним захворюванням. Ефективність антибактеріальної терапії висока. І ще краща новина велика ймовірність самовиліковування.

7. Чи треба приймати антибіотики для профілактики хвороби Лайма?

Так, якщо контакт з кліщем тривав понад 24 години і/або було знайдено налитого кров\’ю кліща. З метою профілактики може бути призначено однократний прийом доксицикліну дорослим та дітям з 8 років.

8. \”Я годую грудьми свою дитину. Мене вкусив кліщ. Що робити?\”

Бореліоз не передається через грудне молоко. Якщо буде йти мова про антибіотикопрофілактику, повідомте лікарю, що ви годуєте дитину грудьми, щоб підібрати сумісний з ГВ препарат.

9. \”Я вагітна і мене вкусив кліщ\”

Як уже згадувалося, хвороба Лайма виникає у досить малої кількості людей, яких вкусив кліщ. А взагалі то лікування вагітних і невагітних дорослих людей відрізняється лише тим, що потрібно обрати дозволений при вагітності антибіотик. Якщо є клінічні прояви бореліозу, то відсутність лікування може зашкодити плоду.

10. \”Доктор, что это у меня??\”

Симптоми хвороби Лайма (бореліозу) можуть бути красномовними та слугувати приводом для призначення лікування, навіть якщо ви не пам\’ятаєте факту укусу кліща. Діагноз на ранній (локалізованій стадії) цілком може бути встановлено просто клінічно, за характерними симптомами.

Веселих та безпечних вам свят!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як захистити малюків від комах?

Репеленти для дітей

Автор: педіатр, консультант з грудного вигодовування Лідія Бабич.

[/cherry_col] [/cherry_row]
Кошик