Як захистити малюків від комах? -

Як захистити малюків від комах?

[cherry_row] [cherry_col size_md=\”12\”]

Прокидається природа, розпускаються дерева – краса, весна, ну і як бонус, комарі, мошки, кліщі, оси, бджоли та інші маленькі друзі. Чуєте, як одразу дзижчить в голові?

Зазвичай дорослі не надто переймаються через укуси комарів, але коли комахи поспішають до малюка, ситуація змінюється, вмикається природне бажання захистити дитину.

Чим небезпечні укуси комах?

Більшість дітей легко переносять укуси комах, але не виключено, що малюк може мати більш виражену реакцію, а в деяких випадках, хоч і досить рідко, може бути й серйозна алергічна реакція (набряк Квінке чи анафілактичний шок).

А деякі комахи взагалі можуть бути переносниками серйозних хвороб. Наприклад, комарі можуть заражати людину малярією, жовтою гарячкою, гарячкою Денге тощо. Ці хвороби не характерні для України, проте дослідники кажуть, що існує вірогідність, що через деякий час у зв’язку зі зміною клімату деякі хвороби зможуть існувати і у нас в країні.

Укус кліща може викликати кліщовий енцефаліт, хворобу Лайма. Але не кожен кліщ такий поганий і не кожен укус призведе до хвороби.

Бджоли, оси, шершні не переносять хвороби, але їх укуси є болючими, місцева реакція більш виражена, серйозні алергічні реакції після таких укусів відбуваються частіше.

Комах можна поділити на дві великі групи: ті, які кусають, і ті, які жалять. Кусають: комарі, кліщі, блохи, кусаючі мухи. Жалять: бджоли, шершні, оси. Чому нам важливо знати ворога в обличчя? Бо від кусючих ми можемо захищатись за допомогою репелентів. А от від тих, що жалять, нам допоможе тільки недопущення контакту з малюком.

Як можна зменшити вірогідність контактів?

  • Використовуйте москітні сітки, не відчиняйте навстіж двері, слідкуйте за присутністю комах в квартирі.
  • Якщо ви на вулиці, то не залишайте їжу відкритою, бо багато запахів можуть приваблювати комах.
  • Не вдягайте яскравий одяг малюку чи одяг з квітковим принтом.
  • Не застосовуйте дитині перед пікніком на природі ароматизовані мила чи інші засоби, які мають яскраві аромати.
  • Підбирайте місце для ігор, пікніків. Тримайтеся якомога далі від калюж, стоячої води, квітучих дерев, галявин з квітами.
  • Якщо ви плануєте прогулянку ввечері, у самий розпал активності комах, одягайте на себе й дітей сорочки з довгими рукавами, довгі штани й високі шкарпетки. Не зайвим буде одягнути шапку або бейсболку.
  • Після повернення додому огляньте дітей на предмет кліщів, клопів. Перевірте волосся і шкіру свою та своїх близьких.
  • Якщо у вас власний будинок, то у дворі перевірте всі місця, де може застоюватися вода: відра, ями й бочки для збору дощової води.

Як захиститись від кусючих комах?

Від кусючих (комарі, кліщі, блохи, кусаючі мухи) маємо додатковий і часто більш надійний захист репеленти. Американська академія педіатрії радить надавати перевагу репелентам на основі ДЕТА диетілметатолуаміда. Їх можна використовувати з 2-х місяців. Концентрація 10- 30%. Відсотки говорять про тривалість дії, а не її силу. Тобто чим менша концентрація, тим частіше треба буде наносити повторно: 10% – тривалість дії 2 години, 30% 5 годин. Також можна застосовувати репеленти, в складі яких є пікардін у концентраціях від 5 % до 10 %. Але вони менш ефективні, ніж ДЕТА.

Для захисту від кліщів найефективніші засоби, в складі яких є перметрин, але його потрібно наносити НА ОДЯГ, а не на шкіру.

Засоби, які містять аромамасла, малоефективні та можуть призводити до алергічної реакції, такої як бронхоспазм, наприклад.

Не забувайте змивати зі шкіри абсолютно всі засоби захисту, приходячи додому.

Не ефективні проти комах:

  • Браслети, просочені хімічними репелентами
  • Часник, цибуля, інша їжа, чи будь-які вітаміни та добавки, які приймаються всередину.
  • Ультразвукові пристрої.
  • Будиночки для птахів чи кажанів (так-так, такий спосіб боротьби з комахами використовують, але він не працює).
  • Будь-які приманки для комах. Вони навпаки приваблюють тих, хто навіть і не збирався до вас летіти. Хоча їх і може спіткати лиха доля в вашій приманці, але постраждають далеко не всі.

Будьте уважні та обережні. Навчайте дітей безпечно вивчати навколишній світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Міфи і правда про кліщів

Репеленти для дітей

Автор: педіатр, консультант з грудного вигодовування Анастасія Шелевицька.

[/cherry_col] [/cherry_row]
Кошик