Харчова алергія у дітей

Харчова алергія у дітей

Дитяча харчова алергія (ХА) — досить поширена проблема, зокрема у малюків перших років життя. Симптоми істинної ХА зазвичай виникають у перші хвилини, максимум — кілька годин після вживання алергену та переважно проявляються з боку шкіри у вигляді висипки, свербежу та набряків. 

Важким варіантом перебігу гострої алергічної реакції на їжу є анафілаксія — системний розлад, який охоплює висипку, утруднене дихання, падіння артеріального тиску та втрату свідомості. Саме через ризик таких важких реакцій важливо правильно та обережно вводити в раціон харчові алергени, контролюючи можливі реакції організму на продукти.

Поширені алергени у дитячому віці

Згідно зі статистикою, харчова алергія у дітей здебільшого виникає внаслідок вживання поширених продуктів із так званої «великої чотирнадцятки». Цей перелік актуальний для країн Європи, натомість у США є «велика дев’ятка», до якої входять найбільш вживані американцями харчові алергени.

До складу «великої чотирнадцятки» входять:

  • зернові, що містять глютен;
  • яйця;
  • коровʼяче молоко;
  • арахіс;
  • горіхи;
  • риба;
  • молюски;
  • ракоподібні;
  • соя;
  • гірчиця;
  • селера;
  • люпин;
  • сульфіти; 
  • кунжут.

Причини харчової алергії у дітей

Істинна харчова алергія (алергія у дітей) завжди має спадкову схильність. Переважно вона розвивається у дітей, які вже мають певні атопічні захворювання (наприклад, атопічний дерматит). 

Для формування сенсибілізації завжди потрібен попередній контакт із алергеном:

  • вживання в їжу;
  • контакт через пошкоджену шкіру тощо.

Симптоми харчової алергії у дітей

Найпоширенішим симптомом ХА є гостра кропив’янка. Це висипка, що виникає безпосередньо після вживання причинного алергену. Гостра кропив’янка має такі характерні ознаки:

  • округлі чи неправильної форми підвищення над шкірою, що нагадують опіки від кропиви чи укуси комара;
  • зазвичай червоного кольору чи оточені червоним вінцем; 
  • супроводжуються свербежем. 

Кропив’янка може варіювати від легкої форми з невеликою кількістю елементів висипки до важчих проявів зі значною площею ураження шкіри. 

Також симптоми харчової алергії у дітей можуть включати набряк. Здебільшого він локалізується на обличчі — губах, повіках, вухах. Поява набряку свідчить про складність ситуації.

Важкою формою алергічної реакції є анафілаксія. Крім ураження шкіри та набряків, її можуть супроводжувати:

  • утруднене дихання;
  • кашель;
  • задишка;
  • симптоми з боку шлунково-кишкового тракту (блювання, діарея, біль у животі);
  • втрата свідомості. 

Така реакція, як анафілаксія, потенційно може бути життєво загрозливою.

Діагностика харчової алергії у дітей

Перший крок до визначення причин харчової алергії — консультація лікаря-алерголога для ретельного збирання анамнезу (історії) виникнення реакції та виявлення супутніх факторів. У разі сумнівів щодо зв’язку певного продукту з виникненням симптомів може бути корисним ведення харчового щоденника.

Для уточнення діагнозу та поглибленого дослідження складних випадків використовуються:

  • шкірне прік-тестування — швидкий і безпечний спосіб діагностики харчової алергії, що може проводитися безпосередньо на прийомі;
  • лабораторна діагностика — визначення рівнів специфічних IgE до певних продуктів;
  • молекулярна алергодіагностика.

Вартість лікування дитячої харчової алергії

НайменуванняЦіна
Первинна консультація дитячого алерголога1400 грн
Онлайн консультація дитячого алерголога1050 грн
Первинна консультація дитячого алерголога + огляд педіатра1700 грн

Лікування харчової алергії у дітей

У наш час ефективного лікування харчової алергії у дітей не розроблено. Для зняття симптомів гострої алергічної реакції залежно від важкості проявів використовують:

  • антигістамінні препарати;
  • гормональні препарати;
  • у важких випадках — адреналін (епінефрин).

Алергія на певні харчові продукти (наприклад, молоко, яйця) зазвичай минає з віком. У таких ситуаціях варто обговорити умови та терміни повторного введення з лікарем-алергологом. 

Зверніть увагу! Алергія на такі продукти, як риба чи горіхи, потребує дотримання дієти з їхнім усуненням із раціону протягом усього життя.

Профілактика харчової алергії у дітей

Достеменно відомо, що розвитку харчової алергії у дітей запобігає раннє введення алергенів у прикорм. Зокрема, йдеться про яйця, молоко та арахіс. Отже, до раціону дитини протягом першого року життя варто ввести якомога більше алергенів. 

Також деякі дослідження демонструють зниження ризику розвитку харчової алергії внаслідок грудного вигодовування.

Чому обирають нашу клініку?

У клініці «Педіатрія з любов’ю»  ми  розуміємо, як важливо вчасно виявити та правильно супроводжувати харчову алергію. Саме тому наші експерти гарантують не лише точну діагностику, а й підтримку батьків на кожному етапі.

«Педіатрія з любов’ю» — це:

  • фахова команда дитячих алергологів;
  • сучасна діагностика;
  • індивідуальний підхід до кожної дитини;
  • комфортні умови прийому без черг і стресу;
  • супровід і поради щодо харчування, прикорму та безпечного способу життя.

Запис на прийом

Не відкладайте турботу про здоров’я вашої дитини. 

Запишіться на консультацію до дитячого алерголога вже сьогодні онлайн або за телефоном!

FAQ

Кошик