Лікування молочних зубів -

Лікування молочних зубів

[cherry_row] [cherry_col size_md=\”12\”]

Ну що, обговоримо? Бо тема лікування молочних зубів – просто вогонь.

Перші зубки. Милота, фоточки, кілька зубчиків в посмішці. Потім ще зубки підросли. Паралельно всі принади кризи 1 року, перші істерики, соплі/кашлі. Не до зубів. Ніби і знаємо, що треба чистити, згодні, але як?.. Як загнати малюка у ванну і змусити відкрити ротика? І не просто відкрити, а й щоб трохи посидів.

І ось що ми маємо: надзвичайно вразлива емаль молочних зубів + протестна поведінка + любов до солодощів + недоліки гігієни = карієс.

Як лікувати карієс?

Наведу кілька основних тенденцій в лікуванні молочних зубів:

1. \”Будемо спостерігати, раптом карієс не збільшиться\”, інколи таке трапляється. Всім на це розраховувати навряд чи варто.

2. \”Молочні зуби лікувати не потрібно, вони ж все одно випадуть\”, це досить поширена думка. Це чисте невігластво. Жаль таке чути від лікарів. Поясню: карієс це руйнування тканин зуба, викликане інфекцією. Вогнище карієсу в одному зубі може поширитись на сусідні. Потім, коли будуть прорізуватись постійні зуби, вони з\’являться поруч з каріозними молочними і теж зазнають карієсу.

Не варто розраховувати, що чорні молочні зуби випадуть, на їх місці виростуть чудові білі постійні зуби і вуаля! карієс закінчився. Такого не буде. Скажу більше: під ураженим молочним зубом карієс може поширитись на той зуб, котрий під ним. І він може прорізатися вже з ушкодженою емаллю.

Отже, якщо ви почули від лікаря, що молочні зуби лікувати немає сенсу, це привід змінити лікаря.

3. \”Це швидко, тож просто потримаєте і все\”. Так, є діти, яким можна задурити голову, мультик, музика в навушниках (щоб було чутно музику в мультику, а не звук турбіни), подаруночок, весела медсестра і все ок. Так теж буває. Дітям теж роблять місцеву анестезію (укол). Перед уколом можна зробити аплікаційну анестезію знеболюючий гель, щоб знечулити місце уколу. Головне відсутність панічного страху.

Але буває так, що ніякими засобами домовитись не вдається. Малюк геть не дається підпустити до себе лікаря. А тим часом карієс поширюється.

Я дуже підтримую думку, що відношення до болю і страждань пацієнта є ознакою людяності медика. Це втілення гуманності. Колись раніше вважалось, що новонароджені не відчувають болю. Бо їх можна просто потримати і вони не надто пручаються, особливо передчасно народжені. На щастя, це дикунство вже в минулому.

Досі існує думка, що гладкі люди \”товстошкірі\” і менше відчувають біль. Хоча це геть не так. Є міф, що лікарю видніше: чи це дійсно боляче, чи не дуже.

Дитина має таке ж саме право на знеболення, як і дорослий. Дитина має право не страждати. Дитина має право не зазнавати психологічної травми від медичного насильства в кріслі стоматолога.

Як я ставлюсь до лікування зубів дітям \”уві сні\”:

  • я вважаю це гуманним методом;
  • це підвищує точність і якість лікування;
  • усуває не лише біль, а і стрес;
  • не залишає травматичних спогадів;
  • це не обов\’язково сто мільйонів грошей. Є бюджетні варіанти, наприклад, на вул.Зоологічній, на базі кафедри медичного університету;
  • можна вилікувати всі зуби (або принаймні кілька) за один візит;
  • це рятує майбутні постійні зуби від карієсу.

Я переконана, що лікування під \”крикаїном\” (такий вид знеболення, коли воно відсутнє) це жорстоке дикунство. Я не раз бачила дітей, які мали поганий апетит через те, що жувати було майже нічим настільки були зруйновані молочні зуби. Батьки часто зволікають з лікуванням. Від цього обсяг роботи, на жаль, стає більшим.

Є занепокоєння, що загальне знеболення нашкодить головному мозку, що дитина \”не прокинеться\” чи перестане говорити. Хочу вас заспокоїти: сучасна анестезіологія дуже розвинена наука, методики постійно вдосконалюються. Не бійтеся!

Ось мій перелік ознак, коли стоматолога треба змінювати:

  • не переймається болем і стражданнями пацієнта;
  • \”це швидко, можна і потерпіти\”;
  • не дає пацієнту (батькам пацієнта) зробити інформований вибір;
  • виганяє батьків з кабінету (ви маєте право бути присутніми при лікуванні вашої дитини, за виключенням умов стерильної операційної);
  • вважає, що молочні зуби взагалі лікувати не потрібно;
  • коли з\’явились перші зуби, радить не годувати дитину грудьми вночі, тисне на маму і лякає карієсом та дефектами прикусу;
  • не бачить різниці між годуванням груддю та сумішшю з пляшки;
  • не надає документів про лікування;
  • рекомендації лише усні, без видачі заключень;
  • вважає рентгенівський знімок зуба \”шкідливим опроміненням\”;
  • радить гомеопатію.

Насправді:

  • Гомеопатія не працює і не має жодного наукового підґрунтя.
  • Один рентгенівський знімок не здатен зашкодити організму, і навіть 10 знімків поспіль теж не зашкодять така мізерна сила опромінення при цьому.
  • Про будь-яку маніпуляцію чи рекомендацію лікар повинен видати заключення.
  • Перед процедурою потрібно отримати інформовану згоду пацієнта чи його законних представників.

Наостанок зазначу, що є діти, яким просто ніяк інакше, ніж \”уві сні\”, зуби полікувати майже неможливо. Наприклад, діти з РАС (коли домовитись про будь-що в цілому досить важко), діти з СДУГ, з ДЦП, з епілепсією, з надзвичайно тендітним больовим порогом, з травматичним досвідом внаслідок інших втручань у минулому…

По визначенню це різні речі: наркоз та седація. Метод пропонує анестезіолог залежно від того, яке втручання планується по тривалості та по обсягу лікування.

Будь ласка, не бійтеся лікувати малятам зубки \”уві сні\”! Лікуйте карієс вчасно.

Автор: педіатр, консультант з грудного вигодовування Лідія Бабич.

[/cherry_col] [/cherry_row]
Кошик